a legjobb dolog életemben

by

olvasgatom Czapáry Veronika: Megszámolt babák c. könnyed, nyári, szórakoztató művét az erkélyen, a napsütésben, és arra gondolok egy jegeskávé meg egy csokitojás között, hogy a legeslegjobb dolog, ami történt velem egész életemben, az, hogy felnőttem.

hogy soha, de soha többet nem leszek kiszolgáltatva senkinek, hacsaknem égi vagy földi elnyomó hatalmaknak, de az előbbi magától értetődik, az utóbbit meg legalább nem kell szeretni.
hogy nem vagyok zsarolható már érzelmileg, de ha mégis, felnőtt vagyok, és felismerhetem, és kijöhetek belőle.
hogy nem függ a túlélésem mások kényétől-kedvétől (kivéve lásd fent), hogy nem kell félnem ok nélkül, hogy tudok magamról gondoskodni, hogy nem árulom el, nem adom ki és nem áldozom fel többé magam, hogy megtanultam idegenekre mosolyogni, hogy a külvilág többnyire nem félelmetes, és hogy van erőm, nem is kevés.
hogy van egy csomó képességem, melyeket ezentúl már csak akkor használok, amikor én akarom. például a gondolatolvasás képessége, nevezetesen hogy még azelőtt kitaláljam, mit akar tőlem a másik, hogy ő maga rájönne, és még azelőtt teljesítsem is. a láthatatlanná, hallhatatlanná stb. válás képessége, hogy véletlenül se zavarjak senkit. a fájdalmas testi működéseim néma és észrevétlen elviselése. bizonyos testfunkcióim ideiglenes leállítása. fegyelmezett munkavégzés hatalmas bánat közepette. nagyon megterhelő helyzetben az érzelmeim teljes leállítása. a (majdnem) minden körülmények közötti színjátszás képessége. a bármiről és bárkiről való lemondás képessége. vagy például a vérző lábbal akármeddig elgyaloglás képessége.

a kiképzésben az a jó, hogy egyszer vége van.

Comments are closed.