A vörösiszap-hadművelet

by

Gyorsan akartam volna írni, de akárhogy igyekeztem, elkéstem: most mondta a Híradó, hogy az elképzelések között szerepel az Ajka környéki alumíniumvállalatok államosítása is. Hiszen pont erre megy ki az egész.

Többé-kevésbé tudható, hogy Orbán Viktor számára – immár az összes választások halomra nyerése után – az egyetlen belföldön fenyegető veszélyt jelentő tényezőnek a kommunistaközeli üzleti birodalmakat tartja (valszeg jogosan).

Tény, hogy nagyjából 15 éve létezik Magyarországon egy olyan informális hatalmi csoportosulás, ami gyakorlatilag a rendszerváltás után közvetlenül lezajlott, ún. spontán privatizáció haszonélvezőiből áll, és a gazdasági életre gyakorolt befolyása miatt legalább olyan jelentős politikai tényező, mint a nyolcmillió nagykorú választópolgár együttvéve.

Ez a csoportosulás ráadásul – történelmi szükségszerűség – közvetlen leszármazottja a kommunista államhatalom urlakodó elitjének (félistenként uralkodó megyei VB-titkárok etc.), amiben semmi meglepő nincs, hiszen a rendszerváltás környékén kizárólag a legjobb káderek voltak olyan helyzetben, hogy akár csak terveik is legyenek a következő évekre-évtizedekre. Az ún. nép többi részét pedig teljesen felkészületlenül érte az ezt következő gazdasági-politikai földcsuszamlás.

A máig rendszerváltó hősként ünnepelt Orbán Viktor szemét valószínűleg 20 éve csípi ez a maroknyi exkommunista nagytőkés, és mióta csak kormányon van, időnként kitüremkedik a szándékai közül egy-egy manőver, ami kifejezetten ezeknek a köröknek az ellehetetlenítését célozza. Eddig azonban átütő sikert nem tudott elérni (igaz, ideje se volt még rá sok), de most, a kolontári iszapkataszrófával az ölébe hullott egy remek lehetőség.

Valószínűleg a katasztrófa napját követő 24 órán belül már megvoltak a tervei, és azóta módszeresen terelgeti / terelteti az eseményeket a számára legcélszerűbb irányba.

Először is, a katasztrófa másnapján sietve kijelentette, hogy itt bizony emberi mulasztás történt, és világossá tette, hogy nem a gátőrre gyanakszik. Miután a nemzetközi sajtó kellően kiszörnyülködte magát, elkezdte a terület hermetikus lezárását: egy bombasztikus hírben galád légtérsértő repülőgépes katasztrófaturistákról (és hősies légtérvédő honvédekről) szerezhettünk tudomást, mely azonnal indokolttá tette az érintett légtér lezárását. Itt tehát többé nem fog légifényképezgetni senki. Már csak környék lakossága van útban, ezért Orbán Viktor kinyilatkozta, hogy márpedig itt újabb gátszakadás és megismételt katasztrófa fog történni, ami a lakosság kitelepítéséhez kiváló indok.

Na most, hogy szemtanúk már nem lesznek azon a környéken, egy lojális tűzszerészszázad (mondjuk egyenesen a miniszterelnöki testőrségből) kényelmesen felrobbanthatja azt a bizonyos északi töltést, amitől újabb szörnyű iszapáradat zúdulhat a már amúgy is elpusztított környékre – látványosan, ám elhanyagolható anyagi veszteséget okozva.

Biztosak lehetünk afelől, hogy erről a kataszrófáról részletes és kifogástalan minőségű, full DH híradófelvételeket fogunk látni, a vörös iszapban hömpölygő halálra rémült juhokkal, szarvasmarhákkal, és tízéves, rendszám nélküli Opel Corsákkal, összeroncsolódott gyermekjátékokkal, babakocsikkal.

Ez már elegendő morális támogatást adhat az ezt követő jogos megtorlásnak, amely kivételesen kikerül minden alkotmányossági elvárást.

cikkünk folyamatosan frissül – vagy nem

Tags:

9 Responses to “A vörösiszap-hadművelet”

 1. Az valószínű, hogy OV nem kedveli a “komm. közeli üzleti birodalmakat”, bár valahai kisz titkárként kommancsozni egy 80%-ban volt mszmp tagokból álló párt élén nem menő. De a gátrobbantás faszság. A 7 halottnál, anya kezéből kitépett kislánynál nem lesz ijesztőbb a juhnyáj, meg a rendszámnélküli opel. A teljes lezárás talán nem is túlzott elővigyázatosság, hogy ne legyenek további áldozatok, ill. senki ne akadályozza a kárelhárítást, gátépítést stb.

 2. Ja. Tanúk szerint maga Illés Zoltán járt kint éjszaka zseblámpával és kiskapával, hogy utat nyisson a víznek, ami aztán a gáton átbukva kivégezte azt.

 3. Update: A gátszakadást bizonytalan időre elhalasztották:

  http://index.hu/belfold/2010/10/09/jo_esellyel_elkerulheto_a_gatszakadas/

 4. Aki dudás akar lenni
  Pokolra kell annak menni
  Ott kell annak megtanulni
  Hogyan kell a dudát fújni

 5. naugye hogy megmondtam

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/11/allami_iranyitas_ala_vonnak_a_malt/

 6. Einstand.

 7. Aki Indexet olvas…

 8. Bocs, amúgy érdekes gondolatmenet és jó cikk.

 9. Hogy én ezt milyen pontosan megmondtam ezelőtt két és fél évvel:

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2013/02/27/mal_felszamolas/