Anzix

by

Lett volna két posztom, de egyiket se bírtam rendesen kidolgozni, és már le is tettem róluk, de azért just for the records röviden megemlékeznék róluk.

Az elsőnek Enyingi Anzix lett volna a címe, és Szemeti őrvezetőről szólt volna, akiről sokáig azt hittem, hogy ez a gúnyneve, mert ekkora szemét aljas natural born geci állatot még nem hordott a hátán a föld, de kiderült, hogy tényleg így hívják:  Szemethi Tibor, vagy Gábor, vagy Béla, faszom se emlékszik.

Szemeti őrvezető volt az ezredírnok, és mint ilyen, élet-halál teljhatalmú ura: ő csinálta a szolgálati beosztásokat, az eltávlistákat, nála voltak elzárva a körletelhagyási engedélyek, a szabadságoslevél- és menetlevél tömbök, biankó bevonulási parancsok, szóval gyakorlatilag minden, aminek számottevő értéke lehet egy sorkatona szemében.

Szemeti őrvezetőnek hatalma volt, és nem habozott használni. Ordítozott mindenkivel, csicskáztatta még az öreg katonákat is, és ha valahol megjelent, egyből megfagyott mindenkiben a szar is. Mindenki rühellte, nemcsak mert geci volt, hanem még kinézetre is ellenszenves egy gané volt: nyakigláb, girhes, rossz tartású csávó, zsíros lenyalt hajjal és csontkeretes szemüveggel, plusz az orra alatt egy kurva undorító bibircsókkal, ami különösen kretén kifejezést adott az egyébként is pszichopata archetípus ábrázatának. Én is kurvára rühelltem, de azért konfrontálódni nem nagyon akartam vele, és olykor kelletlenül eltűrtem, hogy bratyizzon és smúzolgasson velem, mint vélt kaszttársával (ugyanis idővel nekem is felvitte az isten a dolgom: elhelyezési irnok lettem, minden Diszperzitek és Trinát zománcok korlátlan ura és parancsolója – valamint nekem is volt egy biankó menetlevéltömböm, de erről mélyen kussoltam).

Szemeti őrvezetőről az a legenda járta, hogy ő civilben hadnagy, bár senki nem tudta pontosan, hogy ez hogy lehet, de kétségtelen, hogy Szemeti igazi tiszti temperamentummal osztogatta a leggecibb parancsokat, és mindig mindenkit alpári hangnemben hordott le a kurva anyjába. Biztosak voltunk benne, hogy pusztán kedvtelésből teszi mindezt, mert közvetlen haszna egyébként sose volt semmiből.

Szemeti őrvezető a legjobban mindig a cigányokat ekézte: az éjféli  moslékhordás, a szilveszteri disznóól ganézás, a karácsonyi hólapátolás kizárólag a cigány származású honvédok privilégiuma volt. Ha elordította magát az udvaron, hogy “Dzsuvás retkes fírgek sorakozó!” akkor a körletparancsnokok jól tudták, hogy kiket kell kiküldeni az alakulótérre cirokseprűvel meg felmosóvödörrel, bár a “cigány” vagy “roma” kifejezés egyszer se hangzott el.

Szemeti őrvezető barátkozni próbált velem, és egyszer egy kényúri gesztus keretében, egy borongós keddi délelőttön meghívott a gönyűi Faház presszóba italozni (ami egyébként egy fém hajókonténer volt  egy felhagyott kavicsbánya sáros gödrében, oldalába gyorsvágóval egy kiadóablakot vágott egy szorgos munkáskéz, föléje meg egy deszkadarabot szegeztek, melyen kézzel pingált felirat hirdette: “BOR SŐR RŐVID ITALÓK “).

Szemeti őrvezető a második liter tablettás bor után fátyolos tekintettel mesélni kezdte az életét, nem mintha bárki is kérdezte volna. Hallgattam a sztoriját, és közben azt számolgattam, hogy mennyi liter bort kellene még belediktálnom, hogy elájuljon végre és felnyalábolhassam a platóra, és hogy mindez nekem hány vödör diszperzitembe és/vagy gázolajamba fog kerülni. De ez csak itta a borokat és mondta a magáét.

Szemeti őrvezető enyingi származású volt. Szülei pedagógusok, és összes további felmenői heted íziglen mind tanárok, tanítók voltak, őt is tanárnak szánták. Ő ugyan egyáltalán nem akart tanár lenni, mert kurvára utálta a hülye kölyköket, meg a barom tanárokat se nagyon bírta, és egyáltalán, mindenkivel tele volt a fasza, de azért érettségi után mégiscsak beíratkozott Nyíregyházára tanítóképző szakra, egyrészt hogy az anyja ne baszogassa már emiatt, másrészt mert az biztonságos távolságra volt a szülői háztól.

Szemeti őrvezetőt végzős főiskolás korában, 21 évesen, félrehívta egy toborzótiszt az egyik tanári szoba diszkrét magányában (szerintem kúrtak is – a szerk.), és  egy rendkívül előnyös állást ajánlott neki: legyen büntetésvégrehajtási nevelőtiszt, az égető munkaerőgondokkal küzdő testület pont ilyen tehetséges,  fiatal, diplomás szakembereket keres. Végül is nem nehéz munka, és rengeteg juttatással és kedvezménnyel jár: azonnal tiszti rendfokozatot kapna, szolgálati lakást Sopronban, és ami a legfontosabb: mentesülne a sorkatonai szolgálat alól.

Szemeti őrvezető nem sokat hezitált, aláírta a szerződést, és bevonult Sopronkőhidára, ahol egy, a körülményekhez képest csinos irodát kapott, valamint 400 válogatott elítéltet.

– Ne tudd meg, mi van ott, bazmeg – Szemeti egész közel hajol az arcomhoz, úgy magyaráz. – Amikor egy bírónő jogerősen elítél egy visszaeső srenkest vagy kajakkúró stricit három-négy-nyolc-tíz évre, akkor fogalma sincs arról, hogy ki ez az ember, akit elítélt. Nézi a paragrafusokat, oszt jóvan, ennyi a mázsa. Azt már csak én tudom, aki onnantól kezdve nap mint nap látom, hogy ez egy ezerszer nagyobb gazember, okádék állat, aki sose volt és sose lesz ember, a csírája sincs benne annak, ami miatt egy élőlény méltó lehetne az életre, mondom neked bazmeg, a nyolcvan százalékát ezeknek a turháknak azonnal főbe kéne lőni, levágni a fejüket és körbevinni a falvakban, hogy így jártok gecik, ha nem értitek a szót.

Szemeti őrvezető 2 évig bírta a BV nevelőtiszti munkát, majd szabályosan  elmenekült Sopronkőhidáról. Mivel megszegte a tízéves szerződését, azonnal berántották sorkatonának, amit már teljesen egykedvűen fogadott. Végülis az egyenruhát meg a szolgálatot megszokta, mostmár jó ez így neki, és hát addig se kell hazamennie Enyingre. Utána mi lesz? Nem tudja, nem is érdekli.

***

A másik posztnak az lett volna a címe, hogy Tatárszentgyörgyi Anzix, és nem tartalmazott volna semmit, csak Johann Wolfgang von Goethe Der Erlkönig címűjét, saját fordításban.

De sajnos nem tudok olyan jól németül, illetve elsősorban magyarul nem, de talán jobb is így.

Tags: ,

One Response to “Anzix”

 1. amikor szar van, melynek mértéke változó, mmint az észlelési érzékenységé (nincs mit enni, adjál, Uram vs idén se megyünk malajziára, mert ki kell fizetni a terepjáró részleteit, h baszná rá az eget a magasságos erre a szájbakúrt világra), naszóval ha baj van, mindig kell bűnbak. a bűnbak tulajdonsága, h 1. jól felismerhető, 2. gyenge.
  *
  aszondja az apám, mi lesz, ha jön az argentín típusú államcsőd, és a *** bank lenyúlja a nyugdíját.

  aszondja a főnököm, a helyemben most nem utazna el.

  én aszondom, a vízművek legyen még egy kis türelemmel, amíg megérkeznek a kinnlévőségeim.

  cserépkályha, hamis marcipán, jól jöhetnek ezek még:)
  egyszerűen nem bírok aggódni, mindenki nézze el nekem.

  adjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét.