Hagyaték

by

Kisfiam, te is úgy fogsz járni mint én jártam: az apámtól csak a kék szememet meg a rengeteg eszemet örököltem (a szépségemet meg a szerénységemet már egyedül fejlesztettem ki). És hogy megkíméljelek attól, amivel minden szülő halálba szekírozza szerencsétlen ivadékát, én megígérem, hogy nem fogom neked osztani az észt Az Élet Nagy Dolgairól: ha valami feltétlen közölnivalóm lenne a te generációd számára, azt majd inkább ide írom.

0. lecke: minden generációnak önerőből kell rájönnie mindenre, a humán evolúcióban nem létezik kollektív memória, az előző generáció tapasztalásai pedig tökéletesen haszontalanok, sőt sokszor végzetesen félrevezetőek. Tehát: sose hallgass apádra:)

1. lecke: a szabályokról.

A szabályokat nem betartani kell, hanem először megkerülni, aztán megváltoztatni, végül az új szabályok követését kikényszeríteni. A szabálykövetés a legyőzöttek kötelessége. Te nem akarsz legyőzött lenni. Persze nem lehet mindig és minden szabályt megszegni, a legtöbbet megpróbálni se érdemes, de megvizsgálni mindegyiket megéri. Csak erő kell hozzá, meg rafinéria. Az meg van, bőven.

Ne feledd, a szabályszegés univerzálisan is üdvösebb a szabálykövetésnél. Másképp még mindig a Nap keringene a Föld körül, a férfiak hülye kalapokat hordanának és latinul meg görögül vartyognának, a nőknek meg nem lenne választójoga, sőt orgazmusa se. És te se születtél volna meg.

Tags:

10 Responses to “Hagyaték”

 1. bizony!
  kieg.: a választójogot részemről szívesen visszaadom, azt a másik dolgot meg ehelyt nem fejteném ki:)

 2. Negyedéves témazáró, 1. tárgykör

  Vegyenek elő egy üres lapot, bal felső sarokba név, személyi szám, évfolyam, alakulat neve.

  1., Húzza alá a fenti szövegben azt az egy mondatot, amit nem szabad egy gyereknek mondani. Indokolja!

  2., Erősítse meg ismert példákkal a szöveg állításait.

  3., Cáfolja ismert ellenpéldákkal a szöveg állításait.

  A feladat megoldására 120 perc áll rendelkezésre, könyvet, jegyzetet, függvénytáblát és atlaszt is szabad használni. A lapot beadni nem kell, a dolgozatok értékeléséről az utókor később intézkedik.

 3. „te is úgy fogsz járni mint én jártam”
  nem indokolom, egyértelmű.
  akinek nem, annak úgyis minek.

 4. hány éves ?

 5. 45, de tegezz nyugodtan!

 6. amúgy kedvelem a magázást, van egy bája időnként, de most a kisfiú korát kérdeztem volna, akinek ilyen intelmeket hagynál

 7. 5, de nem hagynék neki
  azért inkább ide, és nem oda

 8. gondoltam ám :)

  de valóban nem lehet átörökíteni a tanulságokat. Amit tehetünk, az, ha jól csináljuk – szerintem – kevés is, de elég is, és persze szükséges is ahhoz, hogy megmássza a saját hegyeit, kievickéljen a saját gödreiből, túlélje a saját sivatagait…

 9. – Fiam! Egy napon ez mind a tiéd lesz!
  – Mi, a függöny?

  (Monty Python’s Holy Grail)

 10. “A törvények azokra vonatkoznak, akik betartják őket.”

  Sir Winston Churchill, 1942

  * * *

  “Előnye, fiam, annak van, akinek megadják!”

  gjmű oktatóm, 1982