Kill the Irishman

by

Kill the Irishman (2011) amerikai, 106 perc
Megtörtént történeten alapuló történet a 70-es évek amerikai munkásmozgalmainak mozgalmas éveiből, amikor is egy renegát detroiti proligyerekből előbb renegát szakszervezeti funkcionárius, majd renegát gengsztervezér válik.

Nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a főszereplő Ray Stevenson és Lech Wałęsa bajsza között. A film magyarázattal nem, csak mesterien hiteles illusztrációkkal szolgál az egyébként izgalmas korszak eseményeihez. Rendkívüli hálával tartozom az alkotóknak, hogy mellőzték a moralizálást, és nem tukmáltak rám mélyebb tanulságokat: ennyi erővel rózsasándoros motívumokkal kivarrt falusi falvédőt is bámulhattam volna másfél óráig. Csak abból sose jöttem volna rá, hogy az ír akcentus rondább-e amerikában, vagy az olasz.

IMDB 7.1 – hát ja, nekem is annyi, de mondjuk nem bántam meg. Viszont még mindig nem tudtam meg, hogy miért vonzó életpályamodell minden hőzöngő proli számára a gengszteri hivatás.

Tags: ,

2 Responses to “Kill the Irishman”

  1. Van egy konyv, Frank “The Irishman” Sheeran oneletrajza, az “I Heard You Paint Houses”. A a II. vilaghaborutol a nyolcvanas evek elejeig szol a mese, Amerikaban, a szakszervezetekrol, a maffiarol, a Kennedyekrol, es persze Jimmy Hoffa halalarol. Nagyon jo kis konyv, ha ez a film tetszett, meg erdekel a kor(szak), ez is tetszene.

  2. Bizony érdekel.
    Úgyhogy letorroenteztem hangoskönyvben.