Pirates strike back

by

Miközben ezeket a sorokat írom, a svéd legeslegfelsőbb bíróság – az amerikai jogkezelő szervezetek nyomására (? azért ez is érdekes egy fordulat…) – már régesrég a sárga földig gyalázta a Pirate Bay gyámoltalan üzemeltetőit, a jogkezelők meg kárörvendően röhögnek a markukba, és már megint a legújabb Ferrarikat meg Porschékat méricskélik a válságszalonok kirakataiban.

Dünnyögtem magamba, hogy jóvanbazmeg, ha bezáratják a PirateBayt, azzal csak azt érik el, hogy innentől kezdve majd orosz, ukrán meg tajvani trackerekről mazsoláznak majd a letöltögetők, amin az orosz, ukrán és tajvani internetszogáltatók, hardverforgalmazók és egyéb kalózvállalkozók fognak majd nagyot szakítani az európaiak helyett, úgyhogy a Hatalom megint adott egy nagy pofont a szarnak.

Nade, mit látnak szemeim a The Wire – Season 1 letöltése közben? A torrentkliensem híven bejelzi, hogy éppen melyik trackeren követi a pillanatnyilag elérhető letöltőcimborákat (peer), és mit tesz isten, ez a tracker pont egy ThePirateBay.org domainen található.

torrenttracker

Ez mondjuk régi igazság, hogy embereket elítélhet egy bíróság, de szervereket, technológiákat, műszaki haladást, üzleti fejlődést és világnézeteket Galilei óta nemigen lehet adminisztatív eszközökkel kordában tartani.

A torrentkliensem ezen kívül arról is kimerítő tájékoztatást ad, hogy velem együtt ebben a pillanatban és csak ezen a trackeren lógva 823 számítógép osztja meg, további 1375 pedig éppen letölti ezt a bizonyos kriminalizált tartalmat. Az én számítógépemmel pedig ebben a pillanatban 68 másik számítógép kommunikál a tárgybani tartalom csereberéjével kapcsolatban. Ezt a 68 számítógépet, mivel közvetlenül kapcsolódik az én gépemhez, a kliensem IP szinten képes azonosítani, tájékoztatásul meg is mutatja nekem, ha kérem:

torrentip Nos, ez itt csak a lista legteteje, de szembeszökően sok benne az USA és UK illetőségű le- és feltöltő. A lista alján a futottak még kategóriában néhány olasz, román, holland, japán és svéd játékos vegetál még.

Nemrég olvastam, hogy Európában az internetes adatforgalom több mint felét teszi ki a torrent csomagok forgalma, ami bődületes egy érték, messze túlmutat egy svéd legfelsőbb bíróságocska hatáskörén, a jogkezelő szervezetecskék hatásköréről és befolyási rádiuszáról már nem is beszélve.

De ha a torrentezés így dübörög Európában, mi lehet akkor Amerikában, a közös jogkezelőszervezetek fellegvárában? Különös tekintettel a mellékelt listára, melyről kegyeleti okokból kitakartam az IP-címre utaló domainnevek elejét. Elejeit.

Míg ezeket a sorokat írtam, kb. 80 megabyte-nyi adatot töltöttem le, és ugyanezt a letöltött tartalmat 1:2.8 arányban automatikusan tovább is reléztem más, hozzám hasonló érdeklődésű, ám számomra vadidegen fajtársamnak.

Remélem, volt köztük pár svéd bíró is.

Tags: ,

3 Responses to “Pirates strike back”

  1. En egesz egyszeruen es oszinten: nem merek itt torrentezni.

  2. akkor minek neked a broadband?:)

  3. Arcomon pirral vallom be: magyar tv miatt.