Tropa de Elite 2

by

Az elitkommandó 2  – Tropa de Elite 2 (2010) brazil, 116 perc
Zaklatott hangvételű, pörgős film egy jó útra térő kommandósparancsnokról, aki a fél életét a bűnös rendszer szolgálatába állított különleges katonai alakulat tisztjeként élte le, ám egyszer csak.

A cselekmény nagyon tömény, nehezen követhető, talán részben a portugál hangsávnak és az esetlen feliratozásnak köszönhetően. Mégis lebilincselő, két órás megfeszített figyelmemet kiharcoló remek kis mozi.

Könnyed elalvás előtti szórakozásnak szántam a bombasztikus cím és sablonos B-movie trailer alapján, de alaposan csalódnom kellett. A képek egy frontriporter telefonjából vagy egy deszantkatona taktikai fejkamerájából is jöhettek volna, ezáltal a gátlástalan és szenvtelen erőszak, a siralmas nyomor és az arrogáns hatalom attribútumai zavartalanul obszerválhatóak, összefüggései naplófőkönyvi pontossággal lemérhetőek. Ez nem halivúd, nincs sokkoló dramaturgia, sem pedig oszkárra ácsingozó erkölcsi mondanivalók jólmegmondása: ez egy jegyzőkönyv, leltár, passanger manifest. Az élet kétségbeejtően  szar, mindenki geci, a helyzet pedig reménytelen, és ez már így is marad. Rio de Janeiroban.

Mi meg örülhetünk, hogy nekünk itt káeurópában csak ilyen provinciális suttyók jutottak, mint a Draskovics, Pintér, Kaya Ibrahim, meg az az agysorvadásos fasz, hálistennek már el is felejtettem a nevét.

IMDB 8.4 (!)

nekem 9.5, maradandó élmény, melegen ajánlom

Tags: ,

One Response to “Tropa de Elite 2”

  1. pont ilyen a film hangulata:

    http://galeria.index.hu/kulfold/2011/06/20/nyomornegyed_foglalas_rioban/

    döbbenetesen reális